четвъртък, 20 март 2014 г.

Вълшебните ръце на Елена Сиракова и динамичните обрати

Днес ще ви срещна с един творец отвъд границите на познатите ни до сега бижута. Елена Сиракова е завършила НХА „Николай Павлович” – специалност силикатни форми. Усмихва се често и бързо минава от една тема в друга. Животът и в последно време е пълен с динамични обрати и „непрестанен екшън” – както се шегува тя: „Ако през деня не се случи нищо, значи това не е моя живот.” Майка на три деца, Елена се опитва чрез личен пример да ги научи как да отстояват мечтите и личността си. 

Признавам си, че техниката и стила на най-новите ти произведения ми направиха впечатление веднага щом ги зърнах. Как се стигна до идеята за тях или по-скоро как придобиха физическо измерение? 

 Да ви представя творческото си вдъхновение и процеса, през който минават бижутата ми от идеята до крайния продукт за мен ще е като да наметнеш шал на вятъра, но ще опитам. По принцип нямам система и това се вижда – всяко едно е различно. Идеята... тя не се ражда в общоприетия смисъл на думата; ръцете сами я започват. Парченца кожа, бижутерска тел, естествени камъни – това са материалите, които се мотаят в къта, в който работя в къщи. Слагам, замествам ако трябва, до момента, в който съзнанието ми се усмихне доволно: „Е сега си на прав път” - това понякога отнема дни. Тогава чак започвам доуточняващите линии, големината, а понякога и цвета. 

 Твоите бижута са различни. Не те ли притеснява, че ще има период, в който хората ще свикват с екстравагантността им, т.е. докато ги асимилират и разберат?

 Да ме притеснява? По скоро не. Учудвам се. Би трябвало да са доволни, че им давам шанса да
са различни, да изявят уникалността си, защото аз не повтарям бижутата си, особено тези от новата си серия „SOUL FORGE”. Техниката, с която работя, съм я измислила сама – и наслагването на отделните парченца, и формата и цветната кожа, която си оцветявам и мога да постигна фантастични нюанси. Останалото го има на масовия пазар: цветната бижутерска тел, естествените, полускъпоценни камъни – те не са нещо ново, новото е съчетанието им в бижутата ми – моите малки картинни пластики, както си ги наричам сама. 

 Знам, че напоследък се организират доста събития, арт-базари за представянето на творци като теб. Какви са впечатленията ти, как те приема публиката на тях, какви отзиви получаваш?

 Забелязвам тенденция, че българките вече търсят уникалното, екстравагантното – стремят се да бъдат различни, да изявят себе си по свой си, специфичен начин и се радвам, че все повече жени ми се доверяват, като избират моите бижута. Виждат красотата в нестандартните решения и смелите ми комбинации. 

 Завършила си Националната Художествена академия, специалност силикатни форми, преди това – керамика в гр.Троян. Работила ли си по специалността си? 

 Да. Доста години изработвах керамични съдове и пана – предимно по поръчка и няколко за подарък на баща ми, който направи от тях много красиви симбиози с дърворезба. Сега правя само аромамедальони от керамика и то по поръчка. Кожата е тази, която ми дава вдъхновение в настоящия момент. 


Не ти ли липсва керамиката? 

 Не. Бях се отказала от нея много преди да започна бижутата си. Даже имах един доста дълъг период, в който не се занимавах с никакво творчество. Била съм продавачка, промоутър, работник. Търсих себе си и се лутах, залитах по идеите на масата за просперитет, дори направих опит за съдружие в един бизнес с магнити, което се провали естествено и ето го урока – щом имаш душа да създаваш красота, трябва да ѝ се отдадеш. 

 Защо казваш, че е естествено да си се провалила в опита си за бизнес? 

 Защото човек идва с определена мисия на този свят – доста често тя всъщност не е само една – и той трябва да намери призванието си, иначе няма да е щастлив. Може би преди подсъзнателно съм била намерила начин да бойкотирам сама себе си. Уроците през които преминах бяха трудни и мъчителни, но сега смятам, че намерих двете неща, без които душата ми не може. 

 За първото разбрахме, а кое е второто? 

 Фантастиката – пиша такава. Подготвям първата си книга, която вече е в процес на редакция.
Повече за Елена Сиракова и нейните бижута можете да намерите на страницата й във Фейсбук:
https://www.facebook.com/pages/Dream-Art-by-Elena/289505851084270

Няма коментари:

Публикуване на коментар