петък, 18 октомври 2013 г.

Благотворителен спектакъл на „Евгений Онегин" в Софийската опера и балет

           На 24 и 26 октомври почитателите на оперното изкуство ще могат да видят
спектакъла „Евгений Онегин". На 26 октомври спектакълът ще се играе благотворително. Приходите ще отидат за изгорелия драматичен театър в Пловдив. По този начин Операта е съпричастна към акцията на Министерство на културата „Артисти за артисти".

 За първи път, от 30 години насам, шедьовърът „Евгений Евгений Онегин" се появява на сцената на Софийската опера и балет през тази година. Публиката и критиката посрещнаха премиерата на 25 януари с огромно възхищение. Поради силният интерес към руската класика, представлението е отново в афиша на театъра.

 Това е уникална творба, родена от срещата на двама гении-Пушкин и Чайковски. Постановката е копродукция с Букурещката опера. Тя е дело на известния в северната ни съседка оперен и филмов режисьор Йон Карамитру, директор на Националния театър в Румъния, „Йон Л. Караджале". Хореографията, сценографията и костюмите също са поверени на румънски творци. 

Спектакълът е изграден по кинематографичен начин - от лирични сцени. Трите действия са представени чрез преливането на седем картини. 
В ролята на Ленски , зрителите ще могат да видят прочутия румънски певец Мариус Бренчу, тенор, който всеки оперен театър иска да има в афиша си. 

Вълшебната музика на Чайковски е оставена в ръцете на оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентската палка на Григор Паликаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар