сряда, 9 октомври 2013 г.

ПАВЛИН ПЕТРОВ: “Code 333 Concentration” е моето докосване до Вечността!”

          Павлин Петров е познат на почитателите на изящното изкуство с двете си
пътуващи изложби „Глаголица и прабългарски руни”, излагана на много емблематични за културата и изкуството места в страната, и „Глаголица” – единствената самостоятелна авторска изложба от колекциите на Министерство на външните работи, която пътува по света като посланик на българщината. Този път обаче ще си говорим с Павлин за най – новия му арт цикъл - “Code 333 Concentration”, който беше представен на 3 октомври в галерия «205» в столицата.

 Как се роди идеята за създаването на този арт цикъл? 

 Като повечето стойностни неща – спонтанно и някак естествено. Символиката е нещо, което винаги ме е вълнувало, особено когато тя е пряко свързана с древността. Има знаци и символи в историята на човечеството, които са наситени с толкова много енергия и в които са вложени такива дълбоки послания, че е някак неуместно да останат неизвестни и непознати за широката публика. Умишлено избрах творбите от този ми цикъл да са с малки размери. Тази идея много пряко кореспондира с идеята за самите знаци и символи, които често са твърде простички като структура и начин на изписване, а са носители на толкова много мистика, значения и смисли. 

 С какво те обогати работата над този цикъл? 

 Преди всичко ми даде едно ново и силно задълбочено познание за символиката на много
култури и нации от древността до наши дни. Позволи ми да се докосна до системи от символи, които са пряко свързани със зората на човечеството. Помогна ми да осъзная, че онова, което днес се опитваме да изразим с често излишната си многословност, може да бъде побрано само в един символ или знак, при това енергийното послание, което предаваме с него, да е многократно по – силно и осезаемо.

 Емблематично за този цикъл е числото 3. Какво влагаш ти в него и защо изгради изложбата с именно около него? 

 Това число е своеобразен символ на триединството, символ на завършеността, на цялостта на човека. Ние сме едновременно тяло, дух и душа, свързани в неделимо цяло. Животът ни на тази земя е белязан поначало от това триединство и хармонията между тези три начала ни прави щастливи и успешни. Умишлено обединихме творбите в семантични тройки – с това още веднъж напомняме по индиректен начин на хората, че всеки има своята ярка индивидуалност, но едновременно с това е част от близкото си обкръжение – в случая творбата е част от тройката, и е част от цялото, наречено човечество, както всяка работа е част от арт цикъла. За мен е изключително важно изкуството ми да носи послания, без тях то сякаш няма душа и създаването му е безмислено! 

 Спомена «ние», всъщност сам ли работи по цялостната визия и
представянето на арт цикъла, или имаше помощници? 

 Всъщност той е плод на усилената ни съвместна работа с Даниела Капинчева, която е мой арт мениджър. Двамата издирихме знаците и символите, включени в цикъла, техните значения, създадохме клипове и подготвихме презентационен диск, който представя в детайли информативно и визуално “Code 333 Concentration”. Доволни сме от резултата и вече гледаме към нови предизвикателства. 

В този ред на мисли какви са творческите ти планове, свързани с бъдещето? 

 В момента работя над най – новия си цикъл, в който търся и пресъздавам идеята за кръга, неговите смисли, послания, значения и комбинацията му с други символи. Даниела разработва идеята за презентацията му. И този път ще бъдем верни на себе си и ще изненадаме приятно хората, които обичат различното, нестандартното и провокативното, когато то е добре обосновано и презентирано по подходящия начин. 

 За пореден път заинтригува почитателите си с интересна визия по време
на откриването на изложбата си? 

Това рекламен трик ли е или има друго по – значимо послание зад очевидното? Истината е, е за мен от изключителна важност е усещането за цялостност, за завършеност. Моите превъплъщения са плод на стремежа ми да допълня и да обогатя визията на работите си, помагайки на хората да се потопят изцяло в идеята и концепцията на изложбата, която представям. Това е нещо като запазена марка за мен и винаги ще бъде!


Няма коментари:

Публикуване на коментар