вторник, 29 април 2014 г.

Антология на съвременната българска поезия под заглавие "Сезонът на деликатния глад" излезе от печат в САЩ




Антология на съвременната българска поезия "Сезонът на деликатния глад"
Антология на съвременната българска поезия "Сезонът на деликатния глад"
 

            Антология на съвременната българска поезия под заглавие "Сезонът на деликатния глад" излезе от печат в САЩ. Идеята и реализацията на изданието е на Катерина Стойкова - Клемер, която от години замисля да представи на ценителите на поезията отвъд океана поетите на България. Тя е убедена, че е прекрасно да се даде възможност на талантливи български автори да бъдат популяризирани в Америка. Още повече, че има успешен опит с редактиране на друга антология - "По-големи отколкото изглеждат". 

            След като се запознава с изпратените творби на поети от всички краища на страната ни, тя прави своя подбор и така дава трибуна на 32-ма автори. Всички те са живи и участват активно на българската поетична сцена, но са коренно различни по възраст и творчески натюрел. Самите стихотворения са подбрани така, че да звучат еднакво добре и на български, и на английски.

             Заглавието на антологията е от стих на Аксиния Михайлова. "Сезонът на деликатния глад" съдържа 197 стихотворения. Шест от авторите, включени в сборника, са от известния като град на поетите Бургас: Керана Ангелова, Роза Боянова, Стоянка Грудова, Бина Калс, Иво Рафаилов, Елка Василева.

             Катерина Стойкова - Клемер също е от Бургас, но от 1996 година живее в САЩ. Тя е автор на няколко поетични книги, главен редактор и собственик на издателство "Аксентс Пъблишинг", организатор на поетичен клуб и радио шоу за литература, изкуство и култура в Lexington, Kentucky. Изпълнява и главната роля във филма на Том Съдърланд "Диамантени дни", който разказва историята на българка от Бургас.
~~~~~~~~~~~~~~~
Източник: http://napred-nazad.com/us/new_york/3435

Няма коментари:

Публикуване на коментар