вторник, 26 ноември 2013 г.

"Небето е последният залог" на Рашел Леви

              Излезе в печат втората стихосбирка „Небето е последният залог” на поетесата

Рашел Леви. Премиерата на стихосбирката се състоя на 16-ти ноември 2013 г. в галерия „Класика” – гр.София, а книгата бе представена от поетесата Камелия Кондова,  която е и неин редактор. Художник на корицата на стихосбирката е дъщерята на Рашел Леви - Леонора Славова. Стиховете на Рашел са с един характерен  и запомнящ се стил, познаващ се вече от много нейни почитатели.


Рашел Леви е вдъхновена от мелодиите  на "Цигуларя на покрива", "Хава нагила", песента на Роко Граната "Марина" и като че ли тяхното въздеайствие е вплетено и възкръснало отново в поезията й. Ето какво споделя и самата Рашел: „Тези мелодии отговарят на отделните цикли от стихосбирката, кореспондират с духа и търсенията им. Основа на първия цикъл "Кога ли?" е търсенето на един позабравен дух – този на празника, ознаменувал средата на миналия век – време, пресичащо двете му тревожни половини. Мюзикълът, музиката, модата от това време носи мекотата, а и светлия дух
на един пожелан празник. Вслушайте се в простичката, но кипяща от жизненост, мелодия на Роко Граната, в безсмъртната му "Марина" и ще откриете този дух. Нарекох празника на онова време родина, в която винаги се връщаме, но не за да останем дълго. Усещането за липсата й, но и за копнежа по нея – този тъмен, но и съзидателен порив е в основата и на втория ми цикъл "Орисия", чиято сърцевина са стихотворения тъкмо с еврейски мотиви – завръщането, родината, плачът на цигулката, търсещ я неизбежно, поривът на кръвта.”
Всеки един стих от стихосбирката „Небето е последният залог” носи своята искрица на истинска преживяност на автора към читателя и усещане на силна духовност. Да, стихотворенията на Рашел Леви имат дух и една дълбока мелодия, докосваща ценителите на словото. Подаряваме ви с удоволствие доза одухототвореност и музика от поезията й:

И НИКОЙ НЕ РАЗБИРА ЗА ТОВА...

През всичките кънтящи илиади,
през страшните кориди
в този град, издигнат в чест
на светлите величия,
минават тайно тихи нощни музи
и никой не разбира за това...

Под блясъка на толкова триумфи,
далече от очите на деня,
където кацат нощни пеперуди
и чакат хладните покои на съня,
тъкат в нощта му тихите Арахни
и никой не разбира за това...

Във вихъра на толкова победи,
изпод развети знамена ,
изчезва безнадеждната му сянка -
завинаги
в Тъгата на жена...

И никой не разбира за това...


САМОТА

Сиви сенки под сухи асми
и на паяка – вечни – следите.
Не прилича на ден, не е нощ -
не приспиват – горчат самотите.

Не е болка – да пиеш до дъно
от водата на извор потаен...
Не е страх – да напяват и баят
сам–сами тихи, мъдри лечители.

Не минава – защото е орис
и по-тежка от нея не зная,
но е път към онези резбари,
дето в дървено слънце я ваят.



НАДЕЖДА

Сред жалбите на чужди и на свои
над черквица, изгубена в пустиня,
- не вярвай в проехтелия си край...
На мъртвите очите не сънуват...

Сред зимния безкраен път, където
забравен чернозем неясно пламва
и звук от необят душата милва -
за гръм и пролет – има още време!

Не вярвай във последния ехтеж -
защото има миг подир разплата.
За мъртвите и живите – извечен.
...И не е само спомен и утеха...

Дочуеш ли божествената песен
на сляпо гъдуларче, на отшелник:
да знаеш, има още плод и вино...
В такава тиха нощ – не се умира.



Рашел Леви


Рашел Леви е родена през 1962 година в град София. В началото на 80-те пише и публикува в младежкия печат. През 1984 година се омъжва за поета дисидент Божидар Славов и споделя трудната съдба на обречения да бъде вън от обществения и литературния живот, поет. Редактира стихосбирките му, които са и първият самиздат в социалистическа България.
Не е допускана до обществена и професионална дейност преди 1989 година. След 1990 година с трудности и прекъсвания започва професионалния си път на преподавател по български език и литература. Днес е преподавател в 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София.
       През 2012 година издава своята дебютна стихосбирка „Граничност”. Член е на Съюза на свободните писатели  и  на Дамския литературен салон „Евгения Марс”. Печелила е награда на национален литературен  конкурс. А тази година бе отличена с почетна грамота и награда "Народни будители - 2013" за поезия от Съюза на свободните писатели.

Можете да откриете стихосбирката „Небето е последният залог” от Рашел Леви в книжарница "София прес" (София, ул. Славянска 29) и в "Български книжици" (София, ул. Аксаков 10 градинката на "Кристал")

Очаквайте скорошното й представяне на  4. 12. 2013 (сряда) от 12.00 часа в Кинозалата на 18. СОУ – ул. "Пиротска" 68.

                     


Няма коментари:

Публикуване на коментар