понеделник, 25 ноември 2013 г.

ЕВГЕНИЯ КОСТАКИЕВА: „Стила на моето изкуство е стил „by Ния”!”

              Евгения Костакиева е млада, талантлива, вечно усмихната и доста самокритична
Евгения Костакиева
когато става въпрос за работата й като графичен дизайнер и като творец. Именно затова нейните работи са символ на високо ниво и качество. Ден преди откриването на първата й самостоятелна изложба, Ния сподели своите емоции и усещанията си за своето творчество. 
 Кога се появи влечението ти към рисуването? 
Като много малка. Рисувах нон стоп, мама трупаше купчини с „шедьоври” непрекъснато. Добре че пораснах и склоних да ги редуцираме до купчина висока само 1 см. 
 Кога осъзна, че имаш дарбата да рисуваш? 
Смятам, че човек осъзнава талантите си спрямо мнението на околните и средата, в която се развива. Аз, с баща художник, майка актриса, дядо писател и баба архитект мисля, че нямаше как да стана физик. Осъзнах, че имам дарба сама, но благодарение на подкрепата и вярата на нашите си позволих да се уверя в нея. Никога не са ме спирали да правя това, което искам и да се развивам в областта на изкуството, макар че то не е особено благодарно. 
 Таланта ти в тази посока предопредели ли по някакъв начин избора ти на професия? 

В началото със сигурност. В последствие осъзнах, че графичния дизайн няма особено много сходни черти с рисуването.
 Как определяш стила си на творене? 
Този въпрос ми го задават много често. Адски ми е трудно да определя стила си. Той е доста разностранен и минава през различни периоди. Обичам да рисувам живопис, обичам и графката, обичам и дигиталните си рисунки. Приемам ги всички като моето дете, което расте и минава през фазите на растежа: детство, пубертет и т.н. Има своите проблеми и иска да ги решава по всякакви начини. За това стила на моето изкуство е стил „by Ния”. 
 Влагаш ли по нещо от себе си в образите, които пресъздаваш? 
Разбира се. Всеки образ минава през ръцете на твореца си и „моите деца имат от моите гени” Какво е основното послание на изкуството, което създаваш? 
Послание. Предпочитам да не го определям сама. Обичам да казвам, че хората сами виждат посланията в картините. Усещат формите и настроенията. Ако един творец може да накара публиката си да извлече сама послание от изкуството му, значи е успешен творец. Послание има във всичко, дори в черния квадрат. Идеята е да се усети. Аз искам да пораждам у хората чувства, които те сами да превръщат в послания. 
 За какво мечтае творецът в теб? 
Мечтите са безплатни, затова аз имам в изобилие. Свързани са със абсолютно всичко и всички. Най-вече мечтая от небето вместо дъжд да валят акрилни бои. Ако има желаещи за изпълнение на тази мечта благодаря предварително.
 Има ли личности, които приемаш за свои учители в работата си като творец? 
Егон Шиле ... той ми е кумир. Смятам го за абсолютен гений в изразяването, чистата линията и живописта. И баща ми, разбира се. Той винаги ме е учил да бъда смела в изкуството си, а това е най-важното. 
 Какви са творческите ти планове, свързани с близкото бъдеще? А с по – далечното? 

На 26.11.2013 откривам самостоятелна изложба с дигитални рисунки от различни серии: винтидж, домашни любимци, tattoo peope, индийски момичета. В същото време подготвям втора самостоятелна изложба живопис на тема Африка. Надявам се, че в средата на 2014 ще бъде реалност и ще можете да я посетите. Правя портрети на прекрасни хора, които искат да зарадват себе си или близките си с нещо нестадартно https://www.facebook.com/pages/Portraits-by-Nia/506067816127991?ref=hl, поддържам блога си http://niqasenova.blogspot.com/ и правя бижута, рисувани на ръка. За по-далечното бъдеще още не знам, но се надявам плановете да бъдат все така динамични и отдадени на изкуството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар