вторник, 3 септември 2013 г.

Фестивалът "Сцена на кръстопът" - 10 - 23 септемри 2013г.

Откриване: 10 септември от 19 часа в залата на Дома на културата „Борис Христов" с премиерата на спектакъла „Възвишение" 
Фестивалът "Сцена на кръстопът" е учреден през 1997 година в град Пловдив. Инициатори за учредяването на фестивала са Община Пловдив, Министерство на културата и Драматичен театър - Пловдив. Главен инициатор и учредител на "Сцена на кръстопът" е видния български актьор Стефан Данаилов. Сред учредителите са тогавшния кмет на града Спас Гърневски, популярният актьор Сотир Майноловски от фондация "Авансцена", Димитър Малашинов и др. Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърждава като внушително културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В първите години той получава материална подкрепа от международния институт за Средиземноморски театър - Мадрид, Испания и прераства в международна проява. В досегашните си творчески издания фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Ту и др. 
"Сцена на кръстопът" е замислен като ежегодна проява и се провежда през месец септември. Фестивалните дни започват от 10-ти и приключват на 23-ти септември. Във времето той естествено се превърна в Есенен театрален фестивал. В програмата му се включват от 20 до 25 театрални прояви и 7-8 съпътстващи срещи - кръгла маса, семинари, научни конференции, представяне на книги, творчески арт срещи, изложби с театрална тематика и др. За досегашното си съществуване, фестивалът е показал пред пловдивска публика над 350 театрални представления. В годнините назад е имало представления на сцената на Античния театър, а всички други представления се провеждат в реновирания Драматичния театър. Камерните театрални форми от 2009г. се реализират на сцената на новопостроената камерна зала. Своето укрепване и развитие, фестивалът дължи на Министерство на културата, Община Пловдив и най-вече на всеотдайните си и дългогодишни спонсори. Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се нарежда сред най-значимите културни събития в България. 
Мотото на тазгодишната „Сцена" е „Театъра: Хоризонта".

Няма коментари:

Публикуване на коментар