неделя, 1 септември 2013 г.

МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО „ВИА ЛОМЕА” 27.08.2013 г. - 07.09.2013 г.

Място: Природен парк „Русенски Лом” 
Периодичност: ежегоден 
Съдържание: пленер, срещи, дискусии, изложби 
Организатор: Дирекция на Природен парк „Русенски Лом” 
Партньор: Община Русе. 
 Поломието по един нов начин - чрез съвременно изкуство, показано в защитената територия. 
Целта е да се възстановят културните традиции в  Поломието по един нов начин - чрез съвременно изкуство, показано в защитената територия.
 За една седмица творци от България и различни страни имат възможността да живеят в красивия каньон, посещават културно-исторически обекти, запознават се с красивата природа и традициите в селищата, в които са настанени. 
 В края на престоя се организира изложба на творбите на открито. За един ден мястото, където е организираната изложба се изпълва с нови хора, красота и динамика. На изложбата присъстват всички желаещи. 
 След еднодневната изложба - инсталациите и произведенията, които могат да се покажат в закрита галерия, се експонират в Градската художествена галерия на гр. Русе. 
 Дванадесетото издание на симпозиума за съвременно изкуство "Виа Ломеа" стартира на 26 август (петък). Събитието се органзира от ръководството на Природен парк "Русенски Лом”.
 Мотото на тазгодишното издание е "Нишките, земята и листата”. За ръководител на симпозиума е избран Димитър Грозданов. 
 Участие ще вземат: Марион Дрю (Австралия), Крис Макгиннис и Хедър Макгиннис (САЩ), Пенка Минчева, Магдалена Николова, Яна Попова, Христина Бобокова, Валентин Георгиев, Красимира Кирилова, Пламена Дончева, Деница Тодорова и проф. Георги Янков от България. Те ще бъдат настанени в село Писанец, където ще се запознаят с природните и културни дадености на Природен парк "Русенски Лом", местните традиции и обичаи. Ще им бъде осигурено време за творчески процес.
 Традиционната изложба в рамките на симпозиума ще бъде открита на 2 септември от 11 часа край село Писанец. На следващия ден в 18 часа експозицията ще бъде показана и в Русенската художествена галери.
Дирекция на Природен парк "Русенски Лом" организира присъствието и условията за работа на художници в изпълнение на целта си - възстановяване на културните традици на Поломието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар