четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Изложба "Безсъние" от Ивайло Христов в галерия Буларт, Варна

Изложба рисунки и инсталации “Безсъние” на Ивайло Христов
Откриване 30 октомври 2014, 18:00 ч.
Галерия Буларт, Варна, ул. Шипка 22


Изложбата „Безсъние“ на Ивайло Христов представя необичайни терапевтични арт-инсталации и рисунки.

Проекта с названието Sleeplessness е инспириран от актуални публикации за изследвания върху един все по-широко разпространяващ се проблем на съвременния човек - безсънието. Невъзможността за сън, страха от сън или принудителната му липса са изключително често срещани състояния днес.

Идеята за изложбата е, да представи възможни решения за справяне с този масов проблем чрез изкуство, на база на някои нови практики в медицината за лечение на безсънието. Познатата до момента "светлинна терапия", вече успешно е допълнена с LED-light практики за стимулиране възприятията на мозъка, за производство на хормони и възстановяване на нормалната биологична ритмичност на човешкия организъм. Подобни методи са обект на разработка от НАСА с цел подобряване работата на астронавтите на Международната космическа станция. Наред с това, проекта засяга и т.н. “хигиена на съня”.
 
Като арт обекти са използвани възглавници - най-обичайните предмети за сън, инсталирани вертикално на стената и допълнени със светещи LED ленти. От утилитарни предмети в ежедневието, те са превърнати в невъзможни за спане. Едновременно с това, възглавниците придобиват нова - терапевтична функция: чрез синята, бялата и червената LED светлина.
Заедно с арт инсталациите изложбата „Безсъние“ представя и серия рисунки с молив – любима техника на автора Ивайло Христов. Самия той не крие, че често му се налага да се бори с безсънието и рисува в малките часове на нощта.

Изложбата продължава до 15 ноември 2014 в галерия Буларт, Варна.

За автора
Ивайло Христов е завършил живопис в Националната художествена академия през 2005 г. 
Носител е на 18 награди за живопис, рисунка и фотография (част от тях студентски) в областта на изкуствата, както и награди за дизайн и реклама.


Днес работи в различни артистични области -  експерименти в комбиниране на класически арт техники със светлина или видео. Често баналните клиширани ситуации от ежедневието намират нов прочит в творбите на автора. Паралелно с артистичните търсения, работи като дизайнер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар